Ay-liike elää menneessä maailmassa

01.07.2021

Koronan runtelemasta taloudesta voisi valitettavasti kirjoittaa kyllästymiseen asti. Finnair on niiden yritysten joukossa, jotka ovat koronan vuoksi tehneet todellisen mahalaskun. Nyt olisi ollut näköpiirissä pientä elpymistä, mutta AKT sanoi ei.

Finnair keksi keinon, miten saada yritystoimintansa jälleen nousuun, mutta Finnairin uudeksi mahalaskuksi koitui Auto- ja Kuljetusalan (AKT) hallitus. AKT:n hallitus kieltäytyi yhteistyöstä ja lakkasi myös kuuntelemasta työntekijöitä, joita muodollisesti edustaa.

Työntekijät olisivat suostuneet Finnairin esitykseen, jonka mukaan kaukoreittejä olisi lennetty muualta Euroopasta kuin Helsingistä käsin. Finnairin mukaan suunnitelma olisi toteutuessaan työllistänyt noin 400 finnairilaista. Tällä hetkellä lomautettuja finnairilaisia on noin 3000. Paikallisella tasolla olisi siis haluttu viedä sopimus maaliin, jotta osa työntekijöistä olisi päässyt töihin ja yhtiö olisi saanut uutta turbulenssia kassavirtaan. Tämä järjestely olisi tosin vaatinut hieman normi työehtosopimuksista poikkeavaa menettelyä ollakseen mahdollinen toteuttaa kannattavasti.

AKT:n hallitus ei kuitenkaan hyväksynyt ehdotusta, joka olisi heikentänyt nykyisiä työehtosopimuksia. Asia ihmetyttää siinä mielessä, että sopimusluonnosta puolsivat kuitenkin lentäjät ja muu henkilöstö. Työntekijät ymmärsivät oman parhaansa ja olisivat olleet valmiita joustoihin, jotka olisivat olleet välttämättömiä tässä vallitsevassa tilanteessa.

Tuntuu siltä, että ay-liike pelaa vain omaan pussiinsa säilyttääkseen asemansa. Siinä samalla se näköjään uhraa edustamiensa työntekijöiden työllisyysmahdollisuuksia ja taistelee aina tilaisuuden tullen jyrkästi elinkeinoelämää vastaan. Ay-liikkeen lyhytnäköisyys on suorastaan pelottavaa. Talouskriisin vallitessa on äärimmäisen tärkeää tehdä tarvittaessa tapauskohtaista joustoja. Tilanteen parantuessa on mahdollista jälleen palata TES:n piiriin. 

Finnairin tilanne on hyvä esimerkki siitä, miten kipeästi tarvitsisimme työmarkkinoille joustavampia käytäntöjä ja lisää paikallista sopimista. Ay-liikkeen toiminnasta ei saa tapahtuneen perusteella sellaista kuvaa, että se aidosti olisi työntekijöiden puolella. Finnairilaiset ymmärsivät oman etunsa, mutta heidän edustajansa näköjään eivät, kun AKT:n hallitus torjui ehdotuksen. AKT:n hallitus teki päätöksellään sellaisen siirron, joka ei välttämättä ollut pitkässä juoksussa kannattava, vaan joka voi vielä koitua kalliiksi virheeksi, jonka maksavat työntekijät.

Tuskin yksikään työnantaja mielellään heikentää palkka- ja työehtoja, mutta kun vaakakupissa ovat lomautusten jatkuminen, ehkä jopa irtisanomiset ja konkurssi, ja palkka- ja työehtojen väliaikainen heikentäminen, on pienempi paha valita jälkimmäinen vaihtoehto. Yhtiön kannattavuus ja elinvoimaisena säilyminen koronatilanteen yli on ehdottomasti myös työntekijöiden etu. Heikossa taloudellisessa tilanteessa on joskus pakko tehdä ikäviä ratkaisuja. Tai siihen pitäisi olla tarvittaessa mahdollisuus.

Ay-liikkeen jäykkyys heikentää kilpailukykyä ja jopa ihmisten työllistymismahdollisuuksia. Hakaniemen kabinetissa eletään mennyttä aikaan. Valitettavasti pääministeri Sanna Marin (sd) tukee myös tätä epätervettä ja joustamatonta työmarkkinakulttuuria, kun torjui paikallisen sopimisen edistämisen lakiteitse. Se on sääli. 

Toivon vilpittömästi, että pian koittaa se päivä, kun ay-liike ryhtyy tekemään rakentavaa yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa parantaakseen aidosti työntekijöiden ja yhteiskunnan asemaa 2020-luvun haasteissa. Meitä nuoria korkeasti koulutettuja henkilöitä, joille on vaikeaa saada vakituista työpaikkaa kaikkine siihen kuuluvine etuineen, on jo paljon, liikaa. Myös me odotamme, että joku pitäisi meidän puolia ja yrittäisi järjestää asiat niin, että kaikilla olisi mahdollisuus tehdä töitä ja saada jopa se vakituinen työ.


LÄHTEET

Finnairin tapaus paljastaa nykyjärjestelmän ongelmat | Kauppalehti