Ensin koronakriisi ja nyt pahentunut Ukrainan kriisi - ruoan hinta tulee nousemaan samoin kuin suomalaisen maatalouden kustannukset

23.02.2022

Venäjän toiminta Ukrainaa kohtaan on käsittämätöntä peliä, jota on vaikea ymmärtää. Venäjä kokee oikeudekseen ottaa osan Ukrainaa itselleen viitaten historiaan. Tämä on aiheuttanut huolta myös Baltiassa ja Suomessa. Täysimittaisen sodan uhka on nyt Ukrainassa todellinen. Vaikka länsimaat asettavat pakotteita Venäjää kohtaan, on syytä huomioida se valitettava seikka, miten omavarainen Venäjä on. Pakotteet toivottavasti vaikuttavat Venäjän talouteen, mutta pakotteet vaikuttavat myös suomalaisiin yrityksiin.

Tällaiset sotilaalliset konfliktit aiheuttavat suurta epävarmuutta markkinoihin. Esimerkiksi ruoan hinnan nousu on varsin todennäköisesti edessä. Ukrainaa kutsutaan Euroopan vilja-aitaksi. Ukrainasta tuodaan vuosittain Euroopan Unioniin 5-7 miljardin arvosta maataloustuotteita ja elintarvikkeita. Vastaavasti Ukrainaan viedään maataloustuotteita vain noin 2-3 miljardin euron edestä. Ukrainan merkitys on suuri mm. EU:n ruoan saatavuudelle. Mikäli sota syttyisi Ukrainassa, olisi todennäköistä, että ruoan hinta nousisi ja saatavuuden kanssa voisi tulla ongelmia. 

Viime viikolla (17.2) Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo esitti huolensa maatalouden kannattavuudesta. Harkimon mukaan maatalouden vaikeuksista pitäisi tehdä opposition kanssa välikysymys. Välikysymykseen tarvitaan 20 kansanedustajaa. Harkimo totesi myös Maaseudun Tulevaisuudelle, että koronakriisi osoitti sen, kuinka paljon tarvitsemme Suomessa kasvatettua ja tuotettua ruokaa. Ilman suomalaisia ruuantuottajia olemme ongelmissa. Maatalouden vaikeuksista ovat myös puhuneet Maaseudun Tulevaisuuden haastatteluissa Liike Nytin Mikael Jungner ja Kokoomuksen Petteri Orpo. Kumpikin on todennut, että suomalainen maatalous on vaikeuksissa mm. siksi, kun ei ole tarpeeksi nuoria jatkajia. Jungnerin mielestä on välttämätöntä, että suomalainen maatalous saisi tunnustusta tuotannon korkeasta laadustaan. Orpo peräänkuulutti myös suomalaisen ruoan merkitystä. Heidän kanssaan on helppo olla samaa mieltä.

Tämän hetkinen maailmantilanne on poikkeuksellisen karu. Ensin iski korona, joka pisti maapallon sekaisin. Nyt koko maailma jännittää, miten pitkälle Venäjä on valmis menemään hyökkäyksessään Ukrainaan. Elämme siis hyvin poikkeuksellisia aikoja ja joudumme selviytymään yllättävästä kriisistä toiseen. Tämä vaatii äärimmäistä sietokykyä kaikilta. 

Nyt olisi syytä herätä siihen todellisuuteen, että tämä pohjoinen pieni valtiomme tarvitsee kiperästi kykyä ylläpitää ruoan omavaraisuusasteestaan kiinni. Me emme voi vaikuttaa maantieteelliseen sijaintiimme, mutta voimme vaikuttaa siihen, millaisia poliittisia päätöksiä teemme. Suomen huoltovarmuus ei ollutkaan niin aukoton kuin luulimme koronakriisin iskiessä. Toivottavasti olemme siitä oppineet ja ymmärrämme huolehtia nyt omasta huoltovarmuudestamme mm. ruuan suhteen.

Ja toivokaamme, että lopulta Ukrainan tilanne ratkeaa vielä niin, että täysimittainen sota on vältettävissä. Auttakaamme Ukrainaa sen, minkä voimme. Toivotaan, että lopulta järki voittaa. 


Lähteet:

Euroopan vilja-aitta Ukraina ruokkii myös kuivuudesta kärsivää Pohjois-Afrikkaa - sota voisi nostaa jo entuudestaan korkeaa ruoan hintaa

Mikael Jungnerin haastattelu, Maaseudun Tulevaisuus 17.2.2022

Petteri Orpon haastattelu, Maaseudun Tulevaisuus 21.2.2022

Harry Harkimo väläyttää välikysymystä maatalouden vaikeuksista - "Olemme liemessä, jos emme saa muutosta tähän"