Lomakausi on alkanut, mutta ovatko kaikki yhtä etuoikeutettuja lomailemaan?

22.06.2021


Oli koronaa tai ei niin varmaa on se, että hyvin monet suomalaiset ovat tehneet lomasuunnitelmansa. Rohkeimmat lähtevät jo ulkomaille, mutta suurin osa jää nauttimaan Suomen kauniista suvesta. Lomakausi on alkanut ja siitä kuuluukin nauttia, mutta ovatko kaikki yhtä etuoikeutettuja lomailemaan vailla huolen häivää?

Alkuun haluan todeta, että sana etuoikeutettu on vaikea sana. Sitä tulee harkitusti käyttää. Etuoikeutetun määritelmä on mielestäni laaja-alainen. Miten esimerkiksi määritellään etuoikeutettu henkilö? Joku voi pitää kovapalkkaista henkilöä etuoikeutettuna. Toinen voi puolestaan kokea, että etuoikeutettuja ovat he, jotka ovat saanet lapsia, jos itse kärsii lapsettomuudesta. Työssäkäyvä voi puolestaan mieltää etuoikeutetuiksi henkilöt, jotka saavat ansiopäivärahaa ja makaavat persehomeessa kotona veromaksajien piikkiin. Jotkut puolestaan pitävät meitä suomalaisia etuoikeutettuina. No siinä toisaalta on perää. Onhan Suomi hieno ja hyvä maa elää. Jokainen ihminen on varmasti ainakin jossain tilanteessa etuoikeutetumpi kuin toinen. Ja siinä tilanteessa on osattava olla kiitollinen.

Palaan terminologiasta takaisin kirjoitukseni pihviin. Mielestäni kesällä on tietty ryhmä, joka on hyvin etuoikeutettu, eikä tämä ryhmä valitettavasti aina ymmärrä olla kiitollinen. Kuukausipalkkatyöläiset, jotka ovat ansaitusti kerryttäneet lomaviikkonsa ovat mielestäni tästä kontekstista katsottuna etuoikeutettuja. Kaikissa ammattiryhmissä työt eivät jää töihin edes lomakautena. Esimerkiksi pienyrittäjän pitää tehdä riittävästi voittoa, jotta hänellä on varaa pitää omakustanteisesti lomaa töistänsä. Pienyrittäjiä ovat esimerkiksi ravintoloitsijat, taksiautoilijat, kampaamoyrittäjät jne. Mahdollisuus pitää lomaa parhaillaan käynnissä olevana kesäkautena on lähes mahdoton haave useimmille heistä. Koronan runtelema talous on vihdoin kääntymässä kasvun puolelle, kun yhteiskunta on vihdoin avattu. Suomalaisen sanonnan mukaan kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa.

Pienyrittäjät eivät ole ainoita, jotka joutuvat ahertamaan kesäisin, vaikka kaipaisivatkin ehkä lomaa. Poliitikkojen on oltava myös hyvin tavoitettavissa ja tietoisia siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Asuntokauppa on viime aikoina käynyt kuumana, joten ei kiinteistövälittäjillä välttämättä ole varaa lomailla. Eri alojen freelancerit ja pätkätyöläiset ovat tilanteessa, jossa on otettava työtarjous vastaan ja palkallinen kesäloma on vain kaukainen haave.

Olen todennut kuunnellessani erilaisia ihmisiä eri elämäntilanteissaan valitettavan asian, että yhä useammalta puuttuu kyky asettua toisen ihmisen asemaan. Härskimmät pitävät jopa itseään "parempina" kuin muut, jos ajavat mielestään "parhaiten" ihmisoikeuksia tai ilmastokysymyksiä.  Todellisuus on kuitenkin aivan muuta kuin mustavalkoinen kuva. Helppo se palkkatyöläisten on huudella pienyrittäjille tai työttömille työnhakijoille, että Suomesta on tehtävä hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Moni joutui työttömäksi koronan iskiessä ja moni työttömistä on odottanut kuin kuuta nousevaa, että pääsisi vihdoin töihin, kun Suomeen on tulossa luvattua talouskasvua. Huutelun ja meuhkaamisen sijaan keksi itse konkreettinen ratkaisu, joka hyödyttää niin ympäristöä kuin ihmisiä, kiitos. Ja please älä valita, jos putkassa patjasi oli liian kova tai et saanut aamupalaksi vihersmoothieta tai luomukahvia kiitokseksi, kun veit Helsingin poliisin resursseja tukkiessasi Mannerheimintien. Valtionhotellin hellässä huomassa lakia rikkoneille ei ole tarjolla kuitenkaan Hilton hotellin palveluja, vaikka pitäisitkin itseäsi parempana ihmisenä.

Sinä, joka olet yksityisellä tai julkisella puolella kuukausipalkkalistalla ja olet ehkä saanut kerrytettyä palkalliset lomaviikkosi, niin muista, kuinka etuoikeutettu ihminen olet. Nauti lomakaudestasi, koska olet ansainnut lomasi ja muista ladata lomakaudellasi akkusi täyteen raikasta kesäilmaa ennen paluuta sorvin äärelle. Lomailu on tärkeää, koska vapaalla voi syntyä hienoja ja luovia ideoita. Luovuus on rikkaus ja sitä vaalii parhaiten, kun muistaa toisinaan pitää ansaitusti lomaa ja ottaa oikeasti happea työasioista. Muista siis palatessasi töihin, että valittamisen sijaan ole kiitollinen työstäsi. Sinulla oli mahdollisuus pitää ansaittu loma ja kuukausipalkkalaisena se on jatkossakin turvattu. Älä siis valita turhasta vaan nauti ansaitusti lomastasi ja ole kiitollinen siitä. Moni yrittäjä, pätkätyöläinen, opiskelija ja työtön edelleen haaveilee, että joskus koittaisi sellainen kesä, että saa palkallista kesälomaa. Kaikki eivät ole yhtä etuoikeutettuja kuin sinä.