Millaisessa maailmassa       me elämme 2021?

03.02.2021

Mediassa on puhuttu jonkin verran siitä, palaako maailma entiselleen koronan jälkeen. Nyt kirjoitan oman näkemykseni siitä, millainen maailma oli ennen koronaa ja millaisessa maailmassa kenties elämme koronan jälkeen. Tarkastellen tätä erityisesti suomalaisesta näkökulmasta.

Viitaten The Economist päätoimittaja Tom Standagen sanoihin, on vuoden 2021 pääpalkinto voittaa korona. Korona on ollut jo läsnä lähemmäs puolitoista vuotta maailmalla. Voittaja ei ole se, kuka nitistää koronan ensin vaan se, kuka saa mahdollisesti koronaviruspandemian hallintaan parhaiten. Riskejä on kuitenkin odotettavissa niin terveyden, talouden, elinvoimaisuuden kuin yhteiskunnan osalta. Nämä riskit koskettavat jokaista maapallon kolkkaa, ja jokainen valtio tavoittelee hinnalla millä hyvänsä mahdollista vuoden 2021 pääpalkintoa. 

Koronan vaikutukset ovat järisyttävän merkittävät terveydelle, taloudelle, elinvoimaisuudelle ja yhteiskunnalle. Korona ei ole ainoastaan uhka terveydelle ja taloudelle, vaan korona on suuri uhka kasvavalle polarisaatiolle yhteiskunnassa. Kahtiajakautunut kansa Yhdysvalloissa, poliittiset levottomuudet Venäjällä, velkaantunut EU, talouden hiipuminen, massatyöttömyys, taistelu rokotteista...

Elämme siis hyvin epävarmaa ja konfliktiherkkää aikakautta. Kuitenkin meillä on mahdollisuus palata juurillemme. Pysähtyä ja olla hetki vain hiljaa luonnossa. Kirjoittaessani tätä blogitekstiä ihastelen katsoessani ulos pihalle kaunista rauhallista talvimaisemaa. Helsingissä on lunta, paljon. Tuntuu, että ainakin täällä niin sanotussa koronaparatiisissa on mahdollista palata juurille ja nauttia luonnosta. Herää kysymys, olemmeko me suomalaiset muita kansakuntia nähden onnekkaampia korona-aikana.

Palataan aikaan ennen koronaa, eli Suomi 2019 kuta kuikin näin. Matkustelu oli enemmän normi kuin poikkeus. Etätöitä tekivät vain murto-osa työntekijöistä. Baarit olivat auki ja karaokessa soi Arttu Wiskarin Suomen muotoisen pilven alla. 

Verrataan vuoden 2019 tilannetta tähän päivään. Etätöitä tekevät nyt lähes kaikki kynnelle kykenevät työntekijät. Matkustelu on pannassa, mutta karaoke ei ole. Jopa nuorten harrastukset ovat olleet enemmän pannassa kuin aikuisten kaljoittelut. Mielestäni tämä on ollut silkkaa hulluutta. Työskentelen parhaillaan luokanopettajan sijaisena ja voin todeta ääneen sen, ettei lasten harrastukset ole suurin uhka. Sen sijaan lasten harrastustoimintojen rajoittaminen on suurempi uhka lasten ja nuorten oppimiselle. Lapset tarvitsevat harrastustoimintaa, jotta keskittymiskyky ja kouluinto pysyvät yllä. Koronatartunnat ovat olleet kuitenkin yleisempiä nuorten aikuisten keskuudessa kuin lasten.

Joka tapauksessa Suomen koronatilanne on yllättävän hyvä verrattaessa maailmanlaajuiseen tilanteeseen. Joku kiittää hallitusta, mutta itse kiitän kuitenkin suomalaista mentaliteettia eli pidetään etäisyyttä muihin oli korona tai ei. 

Oululainen Jälkiuuni Reviiri
Oululainen Jälkiuuni Reviiri


Ehkä me suomalaiset elämme todella koronaparatiisissa. Onnekkaimmat työssäkäyvät suomalaiset ovat päässeet etätöihin mökillensä omiin oloihinsa, ja se on enemmän kuin ok vallitsevassa maailmanlaajuisessa tilanteessa. Jopa Nurmijärvi-ilmiö on jälleen ajankohtainen. Koronan myötä suomalaisilla on ollut suurempi kaipuu juurillensa, lähemmäksi luontoa. Kuitenkaan ei ole vielä tapahtunut merkittävää massamuuttoa suurista kaupungeista maaseuduille. Vaikutukset asuntomarkkinoihin ovat pysyneet koronakriisistä huolimatta maltillisina. Asuntojen hinnat ovat yhä nousussa kasvukeskuksissa ja kaupungistuminen on jatkunut. Mahdollisen Nurmijärvi-ilmiö comebackin hyötyjät ovat suurempien kaupunkien kehyskunnat.

Palataan vielä maailmalle. Katseet ovat kääntyneet toiveikkaina kohti Joe Bidenia. Onnistuuko Biden yhdistämään kahtiajakautuneen kansan olemalla kaikkien presidentti, sekä palauttamaan Yhdysvallat kansainvälisten sopimusten äärelle? Onko odotettavissa lisää jännitteitä Yhdysvaltojen ja Kiinan välille? Entä Venäjän poliittinen valtapeli, pystyykö Aleksei Navalnyi kaatamaan Putinin? Vielä tuhannen taalan kysymys, kuka selviytyy koronasta voittajana, vai onko ylipäätään voittajaa tässä koronanvastaisessa taistelussa?

Henkilökohtainen arvioni on kuitenkin se, ettei Suomi tule olemaan voittaja koronanvastaisessa taistelussa. Suomalainen tapa ja väljä asukastiheys ovat valttikorttimme vallitsevassa koronatilanteessa. Nykyinen hallituksemme ei ole onnistunut kiitettävästi koronatoimissaan. Suomi tulee häviämään rokotekilpailun ja taloutemme kahlaa muiden maiden perässä. Ja nöyränä, tunnollisena valtiona siivoamme muiden maiden velkasotkut, koska haluamme olla EU:n mallioppilas. 


Loppukevennykseksi vielä korona-aikaan sopien,

Yhtä auttaa vain maski,

Toista perjantainen viski.

Mut täällä pärjää ei luovuttamalla, Koronan muotoisen pilven alla.

Ei täällä pärjää kuin vetäytymällä.Lähteet:

Strandage, Tom, The World In 2021 (The Economist 2021)

Niskakangas, Tuomas, Kehyskuntien uusi nousu (HS 2021)