Potilastietojärjestelmä Apotti oli liian hyvää ollakseen totta

30.08.2022

Elämme tällä hetkellä poikkeuksellisen vaikeita aikoja. Hoitajapula on käsinkosketeltavissa eikä viimeaikainen julkinen keskustelu edesauta tilannetta, päinvastoin. Hoitoalasta pitäisi tehdä houkuttelevampaa keskittymällä sitouttaviin tekijöihin työpaikalla. Tämän hetkinen keskustelu on pyörinyt hyvin paljon palkkauksen ympärillä sekä osapuolet (SuPer, Tehy ja KT) ovat pattitilanteessa. Tällainen tilanne ei edesauta lisäämään alan houkuttelevuutta. Palkkaus ei ole varmastikaan ainoa asia, joka hiertää hoitajia. Väitän, että suurempi ongelma on epäonnistunut johtamiskulttuuri. Työolosuhteisiin on kiinnitettävä huomiota sekä siihen, että henkilöstöä kuunnellaan paremmin myös päätöksenteossa. 

Huonosta johtajuudesta kertoo mm. potilastietojärjestelmä Apotti. Se on korvannut erityisesti sihteerien arvokkaan työn sekä samanaikaisesti lisännyt lääkärien ja hoitajien työmäärää. HUSissa on jopa vaadittu keikkatyöläisiä suorittamaan omalla ajalla Apotti-koulutus, vaikka siellä kärsitään hoitajapulasta. Potilasturvallisuuden pitäisi olla kaikki kaikessa, mutta tällä hetkellä potilasturvallisuus on uhattuna, kun potilastietojärjestelmä Apotti luo enemmän haasteita kuin tarjoaa apua hoitoalan ammattilaisille. Lääkäreillä ei riitä aikaa potilaille, kun heidän pitää olla samanaikaisesti myös sihteereinä. Potilasturvallisuuden näkökulmasta katsottuna avustavan henkilökunnan karsiminen digitalisaation varjolla on ollut enemmänkin uhka kuin mahdollisuus. Lääkärit tarvitsevat sihteereitä eivätkä uusia IT-järjestelmiä. Lääkärit eivät pysty tekemään työtänsä ilman hoitajia. Hoitoala tarvitsee sitoutuneita ammattilaisia eikä turhaa konsulttihumppaa. 

Apotti ei ole ainoa lisätaakka hoitoalan ammattilaisille. Sähköinen asiointipalvelu Maisa (käytössä HUSin yksiköissä) on lisännyt myös harmaita hiuksia hoitajille, kun Maisan kautta voi tulla turhankin matalalla kynnyksellä yhteydenottoja, joihin velvoitetaan nopeaa vastausta HUSin yksiköistä. Tällä hetkellä HUSin päivystys on myös merkittävästi ruuhkautunut, kun ikäihmiset odottavat jatkohoitoa. Geriatrian paikkoja on viime vuosien aikana ajettu alas noin kymmenen vuoden takaisen vanhuspalvelulaki uudistuksen takia. Uudistuksen tarkoituksena on taata vasta hoivamainen tai laitosmainen asuminen vanhukselle, kun ensin on kokeiltu kaikin keinoin se, että ikäihminen voi asua kotonaan kotihoidon turvin. Ongelma on kuitenkin se, ettei resursseja lisätty riittävästi kotihoitoon ennen kuin alettiin ajamaan alas hoiva- ja terveyskeskuspaikkoja.

Useat lääkärit ovat kirjoittaneet kantelun, kuinka Apotti vaarantaa potilasturvallisuuden. Yksi esimerkki potilasturvallisuuden vaarantumisesta on lääkkeitä suositteleva toiminto. Viime talvena Porvoon sairaalassa sattui vakava hoitovirhe, kun järjestelmä ehdotti potilaalle väärää sytostaattia. Porvoon tapahtuman jälkeen selvisi, että muissa yksiköissä oli todettu vastaavia riskitilanteita. Merkittävä ongelma on se, että järjestelmään liittyvät ongelmat käsiteltiin yksittäisinä virheilmoituksina eikä vastaavat tilanteet kantautuneet yksiköstä toiseen.  

Amerikkalaisen Epic Systemsin toimittava Apotti on ollut alusta alkaen fiasko. Järjestelmän käyttöön on liittynyt vaikeuksia alusta alkaen eikä vaikeuksista ole vieläkään päästy eroon. Apotti on haastanut oikeuteen kolme kuntaa, kun kunnat eivät halunneet maksaa järjestelmästä, jota ne eivät koskaan saaneet. Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki totesi, että Helsinki odotti Apottia vuodet 2013-2021 ja maksoi silti koko ajan, koska niin on sopimukseen kirjattu. Kunnat perustelivat maksamattomuutensa sillä, että Apotin toistuva viivästyminen on jo aiheuttanut lisäkustannuksia. Apotin puolestapuhujat arvioivat järjestelmän tuovan merkittäviä säästöjä tehokkuutensa vuoksi, mutta yhä kyseinen järjestelmä aiheuttaa harmaita hiuksia niin lääkäreille kuin hoitajille sekä jokainen tukipyyntö maksaa rahaa. Lääkärit toivoisivat Apotin sijaan enemmän avustavaa henkilökuntaa sekä toimivia työvälineitä eivätkä esimerkiksi Doron puhelimet ole sellaisia. 

Herää kysymys, onko johto ymmärtänyt, mitä seuraa huonosta kilpailutuksesta sekä onko tästä otettu opiksi? Ei voi olla kysymättä ehkä tärkeintä kysymystä, onko johto kuunnellut henkilöstöään riittävällä vakavuudella? Jos henkilöstöltä kysytään asiaa, on vastaus varmaan yksimielinen, ei suomalainen terveydenhuolto kaipaa amerikkalaista IT-järjestelmää vaan sitoutuvaa ammattitaitoista henkilöstöä. Johdon on syytä pohtia, mitkä ovat sitouttavat tekijät ennen kuin terveydenhuoltomme on vielä suuremmissa ongelmissa. Kaikki hyvä lähtee liikkeelle hyvinvoivasta työyhteisöstä sekä arvostuksesta työntekijöitä ja työnantajia kohtaan. 


Lähteet:

Taloussanomat: Apotti haastoi oikeuteen kolme kuntaa - kunnat eivät aio maksaa järjestelmästä, jota ne eivät koskaan saaneet (30.8.2022)

YLE: Vanhus saattaa odottaa HUSin päivystyksissä jatkohoitoa yli vuorokauden - Ylilääkäri: Ihmistä pitäisi tukea ennen kuin kamelin selkä katkeaa (24.8.2022)

YLE: Potilas joutui hengenvaaraan väärän syöpälääkkeen takia - lääkärit kertovat Ylelle, miten Apotin erilaisia ongelmia on peitelty (6.8.2022)

Lääkärilehti: Turhat työt (12.11.2021)