"Sitkeyttä sitkeyden perään" - Miltä vuosi 2022 näyttää?

05.01.2022

Luin tänään HS:n pääkirjoituksen "Koronan neljäs aalto voi pudottaa yhteiskunnan polvilleen" ja ensimmäinen ajatus jo lukiessani otsikkoa oli, en jaksa tätä koronaa.

Muistelin sen jälkeen noin vuoden takaista blogitekstiäni "Millaisessa maailmassa me elämme 2021?" ja valitettavasti voin todeta, että olemme palanneet jälleen lähtöruutuun. Palaan hetkeksi viime vuoteen, kunnes kirjoitan oman arvioni vuodesta 2022.

Alkuvuosi 2021 näytti hyvin samanlaiselta kuin nykyhetkikin. Rajoituksia tiukennettiin, ja viestintä oli jo silloin ja on yhä epäjohdonmukaista. Ainoa ilahduttava asia mustan koronapilven alla on kaunis talvimaisema. Muistan kuin eilisen päivän kirjoittaessani helmikuisena keskiviikkopäivänä blogitekstiäni keittiönpöytäni äärellä, kuinka ihastelin kaunista talvimaisemaa Helsingin Munkkivuoressa. Valkoinen lumipeite maalaa jälleen kaunista talvimaisemaa sekä auringon pilkahdus luo hieman uskoa tulevaankin. 

Kevätaurinko toikin mukanaan hieman valoa vuonna 2021. Koronarokotukset aloitettiin ja elettiin siinä uskossa, että korona vihdoin ja viimein kukistetaan. Toisin kävi. Korona palasi juurilleen. Pimeä ja kolkko marraskuu 2021 muistutteli meitä kylmästi, etteivät koronaluvut ole laskeneet vaan ovat nousussa, ja pian on joulukin. Päättäjillä meni hetken aikaa keksiä uudestaan polkupyörä eli tasapuolisuuden nimissä rajoitukset kaikkialle, on kyse kuntosalista, ravintolasta, pubista tai yökerhosta. 

Nyt olemme jälleen alkupisteessä. Kesän 2021 elimme hieman vapaammin samaan tapaa kuin edellisen koronakesän vuonna 2020. Alkusyksystä 2021 saimme jopa elää vapaasti pääministeri Marinin kehotuksesta, mikäli olimme saaneet täyden rokotesarjan. Lainaten pääministerimme sanomaa "Nyt saa mennä, kokea ja tehdä."  

Vuonna 2022 on korona yhä kirosanana. Korona on lisännyt myös vastakkainasettelua rokotettujen ja rokottamattomien välillä. Noin vuosi sitten kirjoitin myös vastakkainasetteluista ja levottomuuksista, ja valitettavasti samat teemat toistuvat, mutta hieman eri nyansseissaan.

Vuonna 2022 on jopa mahdollinen sodanuhka todellinen Euroopassa. Venäjä on lisännyt sotilaallista uhkaa Ukrainaa kohtaan. Ukrainan epävakaatilanne on aiheuttanut suurta huolta Euroopassa. EU on asettanut Yhdysvaltojen kanssa uhkavaatimuksia Venäjälle, mikäli Venäjä jatkaa toimiaan Ukrainassa. Venäjä on vastannut samalla mitalla takaisin. Kiristyneet välit lännen ja idän välillä eivät ole olleet näin kylmät sitten kylmän sodan aikana. Kuka haluaa toimia rauhanneuvottelijana? Voisiko Suomi toimia rauhanneuvottelijana toistaiseksi puolueettomalla maaperällään?

Vuonna 2022 on jälleen vaalit Suomessa. Aluevaalit järjestetään valtakunnallisesti, poikkeuksena Helsinki. Helsinki sai tahtonsa läpi ja saa pitää nykyisenään sosiaali- ja terveyspalvelunsa. Päättäjät ovat siis samat kuin viime kuntavaaleissa valitut. Aluevaalien puolustajat kokevat, että nyt vihdoin saadaan suomalainen terveydenhoitojärjestelmä korjattua. Todellisuudessa tulee vain uusi "hallintohimmeli". Suomessahan on jo valmiiksi liikaa tehotonta hallintoa ja byrokratiaa, ja se näkyy selvimmin epäjohdonmukaisessa koronaviestinnässä hallituksen, THL:n ja aluehallintovirastojen välillä. Aluevaalit tulee joka tapauksessa, halusit tai et, joten muista käyttää ääntäsi viisaasti.

Vuosi 2022 näyttää lähes yhtä kyyniseltä ja epävarmalta kuin edellinen vuosi 2021. Joka tapauksessa uusi vuosi on saapunut ja sitähän sanotaan, "uusi vuosi ja uudet kujeet". Sanonnan voisi kääntää tilanteeseen sopien "uusi vuosi ja vanhat kujeet". Kyynisyydestäni huolimatta otan vastaan tämän uuden vuoden 2022 yhtä toiveikkaana kuin edellisetkin vuodet, ja muistelen HS:n pääkirjoituksen loppusanoja "sitkeyttä sitkeyden perään". Suomalaisella sisulla ja mentaliteetilla eteenpäin, pidetään etäisyyttä muihin ja hammasta purren eteenpäin paukkupakkasillakin.