Työllisyystoimien pitäisi olla tärkein agenda mutta sitä se ei ole

05.05.2021

Hallitus oli vielä hetki sitten kriisissä, mutta yllättäen löytyikin sopu. Hallitusviisikko astui hymyillen median eteen kertomaan riihineuvotteluiden sovusta Kesärannassa viime viikon keskiviikkona (28.4). Hallituksen kehysriihen lopputuleman voi tiivistää seuraavanlaisesti; lisää velkaa, vastuun vierittäminen muille ja valtiovarainministeriön asiantuntijoiden lyttääminen.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) esitteli hallituksen työllisyystoimet. TE-palvelut halutaan siirtää kuntien vastuulle ja kuntia uhataan sakoilla, jos työtön ei työllisty. Raha tulee siis kiertämään valtion ja kuntien välillä. Toinen hallituksen merkittävä työllisyystoimi on työperäisen maahanmuuton lisääminen. Työperäistä maahanmuuttoa puolustellaan sillä, että Suomi tarvitsee lisää työikäisiä maahanmuuttajia, kun suuret ikäryhmät pian eläköityvät. Väestön vanheneminen on uhka tulevaisuuden huoltosuhteelle ja yhä useammat poliitikot uskovat, että työperäinen maahanmuutto olisi ratkaisu tähän ongelmaan.

Mielestäni työperäisen maahanmuuton lisääminen ei ole aukoton ratkaisu tulevaisuuden huoltosuhdeongelmaan. Kukaan ei voi taata, että Suomeen töiden perässä tullut henkilö on vielä siinä samassa positiossa tai edes työsuhteessa vuoden päästä. Ratkaiseeko työperäinen maahanmuutto sitä ongelmaa, että tällä hetkelläkin työttömyyttä on todella paljon erilaisten ryhmien (korkeakoulutetut, maahanmuuttajat, nuoret, keski-ikäiset jne.) keskuudessa? Mielestäni olisi ensiarvoisen tärkeää miettiä tämän hetkistä tilannetta, miten saadaan työpaikat kaikille työikäisille työttömille Suomessa. Onko työpaikkoja riittävästi tarjolla, onko yrityksillä varaa investoida ja palkata lisää työntekijöitä? Vai onko kyse kohtaanto-ongelmasta? 

Mietin jatkuvasti pääni puhki, miksei näitä ongelmia ratkaista ensin. Ainoa vastaus, mikä mieleeni tupsahtaa on se, että nämä ongelmat ovat hallituksen mielestä epämieluisia ongelmia, joihin ei haluta tarttua. Hallituksen mielestä on mieluisampaa ottaa lisää velkaa ja työperäistä maahanmuuttoa siinä uskossa, että julkinen talous siten paranee. Hallitus jatkaa siis Ruususen unta.

TE-palveluiden siirtäminen kunnille on vain vastuun vierittämistä muille tahoille. Tämä asia nähtiin jo koronatoimissa, kun hallitus ei saanut rajaturvallisuutta kuntoon vaan sysäsi vastuun aluehallintovirastoille. Toinen keskeinen ongelma on, ettei hallitus kuuntele asiantuntijoita. Valtiovarainministeriö potkittiin pihalle kehysriihestä. Valtiovarainministeriön asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet hallituksen työllisyystoimien vaikutukset. Hallitus ei halua kuunnella asiantuntijoita vaan hallitus menee oma ideologia edellä. Hallituksen ideologia perustuu mm. vasemmistolaiseen ajatteluun - otetaan lisää velkaa ja rokotetaan yrityksiä korkeammilla veroilla. Tämä ideologia tulee tappamaan yritystoiminnan ennen pitkää.

Tämä jatkuva velkaantuminen on äärimmäisen huolestuttavaa. Velan ottaminen velan päälle tulee ennemmin tai myöhemmin ajamaan tämän maan suohon. Valtiota ei voi johtaa aivan samoin perustein kuin yritystä, mutta yritysmaailmasta pitäisi ottaa hieman mallia. Yhdelläkään menestyneellä toimitusjohtajalla ei ole yhtä suurta avustaja-armeijaa sekoittamassa pakkaa kuin nykyisellä pääministerillä. Avustaja-armeija tulisi liian kalliiksi ja liuta eri asiantuntijoita pitkittää myös päätöksentekoprosessia. Avustaja-armeijan ylläpitäminen on kannattamatonta. Kuitenkin hallituksella on mittava avustaja-armeija, joiden korkeat palkat maksavat veronmaksajat. En kiistä sitä, etteikö ministerit tarvitsisi avustajia. Mutta tarvitseeko avustajia olla puoli tusinaa yhdellä ministerillä? Kyseenalaistan myös vahvasti hallituksen talouspolitiikan. Yksikään yritys ei ottaisi velkaa yhtä holtittomasti tietämättä varmaksi, mihin käyttää velan lopulta. Hallituksen työllisyystoimet eivät paranna työllisyysastetta tai tasapainoita julkista taloutta vaan kyseiset toimet tulevat heikentämään Suomen kilpailukykyä kaikella tavalla.LÄHTEET

Haatainen työllisyystoimista

Jopa VM:n mukaan hallituksen työllisyystoimet ovat osin huttua

Ministerien erityisavustajat