Vappusatanen muuttui vappuveroksi

27.04.2021

Kolme vuotta sitten Antti Rinne (sd) pamautti pöytään "vappusatasen" vappupuheessaan. 

"Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin."

Kuten tiedämme Rinteen "vappusatanen" oli tyhjä vaalilupaus.

Pääministeri Sanna Marin (sd) perui SDP:n keskeisen vaalilupauksen eli "vappusatasen" vedoten koronaan.

Koronaviruspandemia on kyllä heikentänyt taloutta, mutta sen taakse ei voi mennä. Valitettavasti koronaverhosta on saatu oiva tekosyy kaikelle. Koronan turvin valtio voi ottaa lisää velkaa. Koronatukia voidaan jakaa kunnille holtittomasti ja koronatukien myötä kunnat saattavat saada vääristyneen kuvan kuntataloudestaan. Koronan turvin hallitus lisää myös veronkiristyksiä. Vappusatanen on siis muuttunut vappuveroksi.

En ymmärrä, miten Suomen talous voi nousta tästä suosta. Olemme jo EU:n elpymispaketin nettomaksajamaana ja kompensoimme tulevan velkalaskun korkeammilla verotuksilla. Suomessa on jo nyt kansainvälisesti katsottuna korkea verotus, mikä heikentää yritysten kilpailukykyä ja työllisyysastetta.

Luottoluokittelija Fitch on painottanut Suomen talouden rakenneuudistusten tärkeyttä. Suomen julkisen velan suhde bkt:hen on huomattavasti korkeampi verrattaessa muihin luottoluokitusten AA maihin. Vaikka Fitch toisti Suomelle luottoluokituksensa AA +, ei ole kuitenkaan vielä syytä juhlaan. Mikäli rakenneuudistuksia ei synny, tippuu Suomen luokitus, mikä tarkoittaa myös sitä, että korot nousevat.

Pääministeri Marin (sd) on myös kuntavaaliehdokkaana kotikaupungissaan Tampereella. Ihmettelen, miten pääministerillä on aikaa lähteä kuntavaaleihin mukaan. Hänellä on johdettavana valtio vaikeina taloudellisina aikoina. Marin johtaa myös hallituksen puoliväliriihiä, joka on ajautunut kriisiin. Hullunkurisinta on se, että valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on potkittu ulos puoliväliriihestä viime viikon torstaina. Neuvotteluita on jatkettu vain hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken. Kehysriihessä neuvotellaan valtiotalouden suuntaviivoista, mutta ilman valtiovarainministeriötä. Tilanne ei näytä erityisen hyvältä.

Ennen kuntavaaleja on kuitenkin luvassa vappu. SDP:n vappupuheet ovat legendaarisia. Vappusatasta tuskin enää kuullaan, mutta vappuvero voi olla pöydällä. Lisää velkaa ja veronkiristyksiä á la Marinin hallitus. 


LÄHTEET

HS (2020): Marin perui SDP:n keskeisen vaalilupauksen eli "vappusatasen", mutta vetosi tekosyyhyn

Uusi Suomi (2021): Luottoluokittelijat suitsuttavat vielä Suomea, mutta ekonomisti varoittaa "pirullisesta kierteestä" : "Ilman uudistuksia ei tarvitse ihmetellä"

Uusi Suomi (2021): "Pääministeriltä paha virhe arvio" - Keskustan ex-ministereiltä tyly huomio Sanna Marinin ratkaisusta