Vastakkainasettelu on tarpeetonta

11.06.2021

Mielestäni on ikävää katsoa, kun poliittiset mielipiteet ja puolueet ovat hyvin vastakkain, eivätkä tunnu löytävän rakentavaa yhteistyötä. Eri mielipiteitä ja näkökulmia tarvitaan sekä siihen liittyvää debattia, mutta toisten ihmisten haukkumista ei tarvita. Se on tarpeetonta ja myös tehotonta.

Kuntapolitiikan ydintä on rakentava yhteistyö myös yli puoluerajojen. Yksinään mikään puolue ei pysty viemään hankkeita, projekteja ja päätöksiä eteenpäin, vaan jokainen puolue tarvitsee tiimipelaajia myös toisista puolueista. Olennaisinta on se, että eri puolueiden valtuutetut pystyvät kuuntelemaan ja keskustelemaan rakentavasti yli puoluerajojen, jotta järkeviä päätöksiä syntyy. Asiat edellä ei  ideologia edellä.

Uskon vahvasti siihen, että lähes jokainen poliitikko ja kaikki puolueet tavoittelevat hyvinvointia yhteiskunnassa, mutta näkökulmat eroavat toisistaan. Jokainen puolue priorisoi kunkin asian eri tavalla ja niin politiikassa kuuluukin mennä. Yhteinen tavoite on kuitenkin se, miten ylläpidämme hyvinvointia yhteiskunnassa. Yhteisen tavoitteen vuoksi pitää myös kuunnella vastapuolta ja löytää järkevä kompromissi asiassa kuin asiassa.

Helsingissä jyllää vahva vastakkainasettelu erityisesti yksityisautoilun osalta. Mielestäni tämä vastakkainasettelu on tarpeetonta. Kyllä autot ja pyörät mahtuvat kaupunkiin. En itse omista autoa, koska en tarvitse sitä. Käytän päivittäin kaupunkipyörää liikkuessani Munkkivuoren ja keskustan välillä. Kuitenkaan minulla ei ole tarvetta kieltää muilta autoa, vaikka itse en sitä tarvitse. Mielestäni on kohtuutonta vaatia yksityisautoilun kieltämistä ihmisiltä, jotka tarvitsevat autoa esimerkiksi liikkuakseen töihin. Henkilöt, jotka asuvat asuinalueilla, jonne joukkoliikenne kulkee harvemmin tai yhteydet ovat huonommat, niin on ymmärrettävää, että he tarvitsevat autoa liikkuakseen.

Ilmastonmuutos on vakavasti otettava asia ja siitä täytyykin olla huolissaan, mutta yksityisautoilun demonisoiminen on kohtuutonta. On paljon muitakin päästöjä kuin vain yksityisautoilu kunnassa. En ymmärrä ihmisiä, jotka kieltävät yksityisautoilun, mutta samaan aikaan he voivat matkustella useamman kerran vuodessa lentäen ympäri maailmaa. Tai en ymmärrä myöskään sitä, että halutaan kieltää kokonaan suomalaiset liha- ja maitotuotteet kouluruokailusta ja samaan aikaan syödä avokadoa, joka lennätetään toiselta puolelta maailmaa. Avokadontuotanto kuluttaa valtavasti vettä, mutta sitä ilmeisesti ei nähdä yhtä pahana asiana kuin lähellä tuotettu liharuoka. Eikö järkevämpää olisi suosia paikallisuutta ja tarjota esimerkiksi lähellä tuotettuja liha- ja kasvisruokavaihtoehtoja oppilaitoksissa? Ei kumpikaan vaihtoehto sulje pois toistaan ja paikallisuuden suosiminen on paras ilmastoteko. Paikallisella lähiruualla tuet myös paikallista yrittäjää.

Haluan myös muistuttaa jokaista yhdestä erittäin merkittävästä ilmastoteosta, jonka jokainen pystyy tekemään: Kierrättäminen vastuullisesti ja kiertotalouden edistäminen. Jokainen voi miettiä harkitusti ostaessaan vaatteita tai tavaroita, tarvitseeko välttämättä uusia tavaroita. Jos uuden tavaran ostaminen on välttämätöntä, on tärkeää kierrättää tavara eteenpäin, mikäli se on vielä käytettävissä uudelleen. Uuden tavaran ostohetkellä on hyvä miettiä, käyttääkö kyseisestä tuotetta vielä vuodenkin päästä. Parempi on, jos pystyy useamman vuoden käyttämään samaa tuotetta. 

Kannattaa myös olla tietoinen siitä, kun vie vanhat ehkä jopa kulahtaneetkin vaatteet esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöjen vaatekierrätykseen, niin mihin lopulta kyseiset vaatteet päätyvät. Kulahtaneet vaatteet voivat jäädä esimerkiksi afrikkalaisten tai intialaisten vaatetorien ongelmajätteeksi. Kun eurooppalaisia käytettyjä jopa kulahtaneita vaatteita lennätetään toiselle puolelle maapalloa, on päästöt korkeat ja hyöty vähäisempi. Toinen asia vaatteista, kannattaa miettiä haluaako tilata verkkokaupasta vaatteita ja palauttaa ne takaisin. Palautetut vaatteet eivät enää palaa takaisin verkkokauppaan myyntiin vaan ne siirtyvät muualle, "ongelmajätteeksi". Eli ennen kuin alkaa huutamaan muille ympäristöasioista, kannattaa ensin miettiä omaa hiilijalanjälkeänsä.


LÄHTEET

Keräyslaatikosta kansainväliseksi kauppatavaraksi 

Suosikkihedelmällä tuhoisa vaikutus maailman vesitilanteelle